Toolbox Talentontwikkelen vergroot vaardigheden op het werk

Toolbox Talentontwikkelen vergroot vaardigheden op het werk

“Een helder ontwerp, overzichtelijk en zeer gebruikersvriendelijk.” Zo omschrijft Carola van den Dool de toolbox Talentontwikkelen, die begin mei is gelanceerd. Als trainer/projectleider ontwikkeling en opleiding bij Promen in Gouda en Capelle aan den IJssel was ze lid van de klankbordgroep die Cedris en SBCM heeft bijgestaan om de toolbox inhoudelijk samen te stellen.

De toolbox Talentontwikkelen biedt meer dan 75 praktische ideeën en kortdurende activiteiten om de vaardigheden op het werk van de Participatiewet-doelgroep te vergroten. De ideeën en activiteiten vullen het reguliere opleidingsaanbod aan. De gebruiker kan ze, al naar gelang de te ontwikkelen talenten, filteren op basis van vier thema’s: Basisvaardigheden, Werkvaardigheden, Vakvaardigheden en Loopbaanontwikkeling. Andere filtermogelijkheden zijn groeps- of individuele activiteiten en een kort- of langdurend werkverband. Bij elke activiteit is te zien of er aanvullende e-learningtrajecten en opleidingen zijn.

Welkome vernieuwing

De toolbox Talentontwikkelen is de opvolger van de toolbox Arbeidsontwikkeling. Een welkome vernieuwing, vindt Van den Dool: “Ik maak altijd veel gebruik van de producten die SBCM ontwikkelt, maar de toolbox Arbeidsontwikkeling  gebruikte ik eerlijk gezegd nog maar weinig. Die had als doel dat leidinggevenden in rustige perioden leeractiviteiten konden aanbieden aan hun WSW-medewerkers. Dat vond ik steeds minder aansluiten bij de praktijk. Dus toen er een oproep kwam om in een klankbordgroep mee te denken over een nieuwe toolbox, dacht ik: dit is het moment om mijn visie daarop te kunnen geven.”

Brainstorm

De klankbordgroep bestond uit professionals uit het werkveld, waaronder arbeidsdeskundigen, uitvoerders en trainers. Tijdens twee sessies – in december en maart jongstleden – brainstormden zij over twee hoofdvragen: hoe gaan we de nieuwe toolbox inrichten en wat moet erin? “Gebruiksvriendelijkheid stond voor ons voorop: je moet in één oogopslag kunnen zien wat het aanbod is”, vertelt Van den Dool. “Daarbij leek het ons goed om ook andere producten van SBCM aan de site te koppelen, zoals de opleidingenportal en de e-learningprogramma’s van de WERK-portal. Dan heb je alles bij elkaar. De onderverdeling in thema’s maakt het geheel nóg prettiger in gebruik.”

Vakvaardigheden

Bovendien vonden de klankbordleden het belangrijk om vakvaardigheden toe te voegen, zegt Van den Dool. “SW-bedrijven zijn van oorsprong erg goed in het begeleiden van mensen op de werkplek. Als je medewerkers dan ook nog via een toolbox extra methodes op die vlakken kunt aanbieden, speel je  goed in op de veranderingen binnen de sociale werkgelegenheid. Denk aan de komst van de nieuwe doelgroepen en het toenemende belang van ontwikkeling.”

Breder inzetbaar

Wie meer kennis en vaardigheden heeft, is breder inzetbaar en vergroot daarmee zijn of haar kans op een baan. Persoonlijke ontwikkeling en zelfontplooiing zijn daarom voor iedereen belangrijk. Promen gaat de toolbox Talentontwikkeling dan ook zeker inzetten, voorziet Carola van den Dool. “Bij Promen hebben we ervoor gekozen om ons nog veel meer dan we voorheen al deden, te richten op de ontwikkeling van medewerkers en mensen die tijdelijk bij ons in een traject zitten. Ik denk dat de nieuwe website een prima handvat biedt om te ontdekken wat voor methoden en producten er allemaal al ontwikkeld zijn, en te kiezen welke je als SW-organisatie eenvoudig kunt gebruiken. Dat maakt het makkelijker om je medewerkers, of ze nu uit de SW-doelgroep of uit de Participatiewet-doelgroep komen, te ontwikkelen. De toolbox is een mooie aanvulling op het reguliere aanbod, een extraatje dat je op ideeën kan brengen. Daarbij is het een dynamische website: hij zal aangevuld blijven worden met middelen die collega-bedrijven ontwikkeld hebben, zodat je binnen de sector van elkaars kennis gebruik kunt maken.”

Meer informatie

Wilt u meer weten over de Toolbox Talentontwikkelen? Neem dan contact op met Diana Lettink
E: d.lettink@caop.nl
M: 06 2209 5634

Dit is een activiteit van Cedris en SBCM in het kader van het kennispartnerschap voor sociale werkgelegenheid.