Home » Arbo en veilig werken » Machineveiligheid

Machineveiligheid

Om  je werknemers veilig en gezond te laten werken, moet je ervoor zorgen dat de machines in de organisatie veilig zijn. Dat betekent dat je ongelukken met die machines moet voorkomen.. Op deze pagina lees je hoe je ervoor zorgt dat machines veilig zijn en hoe werknemers hier veilig mee kunnen werken.

Hoe pak je dit aan?

Om veilig met machines te kunnen werken, moeten die regelmatig gecheckt en onderhouden worden. Ook moeten werknemers die ze gebruiken goede instructies krijgen. Voor de meeste machines is een training nodig, zoals voor het bedienen van een kettingzaag of het rijden op een heftruck. En let ook op het gedrag van jezelf en je leidinggevenden! Als je machines verkeerd gebruikt, kan dat gevaarlijke situaties opleveren.

Omdat er verschillende machines voorkomen in de sociale werkgelegenheid, is het belangrijk om een goed systeem te hebben dat ervoor zorgt dat risico’s op tijd herkend en aangepakt worden. De Arbocatalogus SW heeft een deel dat specifiek over machineveiligheid gaat en geeft een goede basis. Daarin staan alle regels en normen die je moet volgen om ervoor te zorgen dat werknemers veilig met machines kunnen werken.