Doe mee met het Taalakkoord en meld je aan voor de kennisgroep op 7 oktober

Doe mee met het Taalakkoord en meld je aan voor de kennisgroep op 7 oktober

Op 7 oktober organiseert SBCM een bijeenkomst voor de kennisgroep Taal SW in Utrecht. Aan deze kennisgroep nemen SW-bedrijven deel die zijn aangesloten bij het Taalakkoord Werkgevers. Ook SW-bedrijven die nog niet zijn aangesloten bij het Taalakkoord zijn van harte welkom!

Kennisgroep Taal SW

Taal is een belangrijke werknemersvaardigheid. Het is voor werknemers lastig om zich verder te ontwikkelen als zij de taal niet goed beheersen. Daarom hebben SBCM en circa 20 sociale werkbedrijven het Taalakkoord Werkgevers ondertekend. Hiermee hebben zij de ambitie uitgesproken om de taalvaardigheid van werknemers te verbeteren. In de kennisgroep Taal SW delen de aangesloten bedrijven hun ervaringen en ze leren van elkaar. Iedere keer staat de aanpak van één bedrijf centraal en er zijn één of meer gastsprekers.

Het Taalakkoord Werkgevers is een initiatief van het ministerie van SZW en wordt uitgevoerd door de Leerwerkloketten. Gera de Vries, coördinator van het Taalakkoord, is altijd bij de bijeenkomsten van de kennisgroep aanwezig. Ze vertelt: ‘Wij hebben contact met bedrijven uit alle sectoren,  maar nergens worden zoveel ervaringen en voorbeelden gedeeld als in de SW-sector. De kennisgroep zie ik dan ook als een meerwaarde voor de sector. SW-bedrijven die net beginnen met een aanpak voor de verbetering van taalvaardigheid, kunnen leren van bedrijven die daar al meer ervaring van hebben. Maar ook voor bedrijven die al verder zijn in hun aanpak, is er nog steeds veel te leren. Uit de aanpak van een ander bedrijf kunnen ze die elementen halen die ook in hun regio te gebruiken zijn. Bovendien heerst er altijd een prettige sfeer bij de bijeenkomsten; iedereen komt om te luisteren en te leren.’

Ook meedoen met het Taalakkoord?

Gera nodigt bedrijven die nog niet zijn aangesloten, van harte uit om mee te doen met het Taalakkoord en de kennisgroep. Dat geldt zeker ook voor bedrijven die nog niet zijn begonnen met een aanpak, maar wel die ambitie hebben. ‘Via ons netwerk leer je mensen kennen die je verder kunnen helpen.’ Op de website van het Taalakkoord lees je hoe jouw bedrijf kan aansluiten bij het Taalakkoord. Als bewijs ontvangt je bedrijf een certificaat en een bordje.

Programma en aanmelden kennisgroep 7 oktober

In de bijeenkomst van de kennisgroep op 7 oktober vertelt IBN hoe zij hun medewerkers taalvaardiger maken, bijvoorbeeld door goed aan te sluiten bij de interesses van medewerkers. IBN wil de verbetering van taalvaardigheid nog meer integreren op de werkvloer. Daarvoor horen ze graag de ideeën vanuit andere bedrijven.

Gastspreker tijdens de bijeenkomst is Elise Zomer van ‘Het begint met Taal’. Deze non-profitorganisatie ondersteunt vrijwilligersorganisaties en werkgevers die taalcoaching (willen) aanbieden aan NT2-sprekers. Binnen sociale werkbedrijven kan het gaan om werknemers of cliënten/statushouders die deelnemen aan een duaal traject Taal en Werk.

De bijeenkomst wordt gehouden op maandag 7 oktober van 12.30 tot 16.00 uur. Je kunt je aanmelden door een e-mail te sturen naar Paula Mensink (p.mensink@caop.nl). Stuur gerust ook een mail als je voor het eerst wilt aansluiten.

Meer informatie