TaalHeldenprijs voor twee medewerkers van SW-bedrijf Iederz

TaalHeldenprijs voor twee medewerkers van SW-bedrijf Iederz

Henk Bruinink en Henk Bijlholt uit Groningen kregen op 3 maart 2020 de publieksprijs bij de uitreiking van de TaalHeldenprijs 2019. Van hun werkgever, SW-bedrijf Iederz, mochten ze onder werktijd een taalcursus volgen en nu krijgen ze de ruimte aan de slag te zijn als taalambassadeur.

Ruimte voor taalcursus

Henk Bruinink verzon al jaren smoesjes om geen brieven voor te hoeven lezen, zo vertelt hij tegen RTV Noord. Henk Bijholt kwam in de problemen toen zijn relatie strandde. Hij kon zich niet alleen redden bij de pinautomaat. Via het buurthuis werden de twee gewezen op de taaltraining van het Alfa-college. Een dagdeel per week volgden ze hier taal- en computerlessen. Dit mochten ze onder werktijd doen omdat SW-bedrijf Iederz het belangrijk vindt dat medewerkers zich ontwikkelen.

Taalambassadeurs

Henk en Henk werden door de training enthousiaste taalambassadeurs. Ze hebben wel 30 collega’s van Iederz weten te motiveren om ook een taaltraining te gaan volgen. Ook deze collega’s mogen dat onder werktijd doen. Verder biedt Iederz Henk en Henk alle ruimte om zich in te zetten als taalambassadeur.

TaalHeldenprijs

Voor hun inzet als ambassadeur wonnen beide mannen met 6000 stemmen de TaalHeldenprijs 2019 in de categorie publieksprijs. Prinses Laurentien reikte de prijs aan hen uit. De TaalHeldenprijs is een initiatief van de Stichting Lezen & Schrijven om mensen en organisaties in het zonnetje te zetten die zich inzetten voor het terugdringen én voorkomen van laaggeletterdheid.

Iederz werkt aan taalvriendelijke organisatie

SW-bedrijf Iederz vindt toegankelijke taal in de organisatie belangrijk. Daarom zijn ze nu ook bezig teksten begrijpelijker te maken, vertelt Kees Vissers, afdelingshoofd bij Iederz. Taalambassadeurs Henk en Henk lezen mee en laten weten of ze de teksten begrijpen en wat ze nog moeilijk vinden. Op die manier betrekt Iederz de medewerkers bij het taalvriendelijker maken van de organisatie.

Ondersteuning SBCM bij taalontwikkeling

Taal is een belangrijke werknemersvaardigheid. Het is de basis om zo zelfstandig mogelijk te kunnen functioneren in de maatschappij. Daarom heeft SBCM het Taalakkoord ondertekend en bieden we SW-bedrijven ondersteuning bij het taalvaardiger maken van medewerkers. Wil je meer weten, kijk dan op www.sbcm.nl/taal. Of neem contact op met projectleider Paula Mensink.

E: p.mensink@caop.nl