E-learnings inburgering en vaktaal

E-learnings inburgering en vaktaal

Ongeveer 2,5 miljoen Nederlandse volwassenen zijn laaggeletterd. Dit is 18 procent van de totale Nederlandse bevolking. Voor statushouders en laaggeletterden is taalvaardigheid een van de grootste belemmeringen voor het vinden van werk. Weener XL, SBCM, Educentre en zeven andere bedrijven/gemeentes hebben daarom de e-learnings inburgering en vaktaal ontwikkeld.

Statushouders en laaggeletterden krijgen op een nieuwe werkplek vaak te maken met vaktaal die ze nog niet beheersen. Dit kan een belemmering zijn tijdens het werk en kan ten koste gaan van het werkplezier of kwaliteit van werk. Omdat er weinig tot geen laagdrempelig online aanbod was voor vaktaal en inburgering hebben Weener XL, SBCM, Educentre en zeven andere gemeentes/bedrijven online aanbod ontwikkeld om laaggeletterden en statushouders te ondersteunen.

E-learning inburgering en vaktaal

Het aanbod bestaat uit twee e-learnings: Inburgering en Vaktaal. Inburgering bestaat uit 3 modules: Nederlands A0-A1, Nederlands A1-A2 en Kennis Nederlandse Maatschappij.  De e-learning vaktaal bestaat uit 6 modules: Schoonmaak, Groen, Productie,  Werkplaats, Verkook en Medisch. De e-learnings worden ondersteund door filmpjes, afbeeldingen en een karaoke functie. De e-learnings zijn gratis beschikbaar op de WERK-portal.nl.

Uitbreiden aanbod e-learnings

Weener XL doet onderzoek hoe ze de e-learning modules zo kunnen inzetten, zodat zoveel mogelijk medewerkers en klanten worden bereikt. Dat doen ze door bijvoorbeeld een samenwerking aan te gaan met verschillende taal en inburgering trainers. Met als doel laaggeletterden en statushouders meer handvatten te geven en op een juiste en laagdrempelige manier te ondersteunen.

In de toekomst willen zij zich nog verder richten op de brede persoonlijke ontwikkeling van laaggeletterden en statushouders en willen ze het aanbod in de e-learnings verder uitbreiden.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de e-learnings? Ga dan naar https://werk-portal.nl/#/programmas onder het kopje ‘Inburgering, taal en rekenen’ en beoordeel hoe deze e-learning modules in jouw organisatie van toegevoegde waarde kunnen zijn.