Home » Actueel » Blog 3 over het individueel ontwikkelingsplan: ´Ik ben aan de bal´ in de proeftuinen
Actueel

Blog 3 over het individueel ontwikkelingsplan: ´Ik ben aan de bal´ in de proeftuinen

aan de bal

Dit jaar is het individueel ontwikkelingsplan (IOP) uitgeroepen tot het speerpunt van SBCM. In de praktijk wordt dit ook wel dialooggesprek of het goede gesprek genoemd. Het is dé sleutel tot een gezond en plezierig werken van werknemers in sociaal ontwikkelbedrijven. In deze maandelijkse blog vertellen we je dit keer meer over de proeftuinen en over het benutten van de fysieke werkvorm ‘Ik ben aan de bal’.

Oprichting proeftuinen

SBCM ontwikkelt samen met de branche (inclusief werknemers) praktische handvatten om het individueel ontwikkelingsplan tussen leidinggevenden en werknemers makkelijker, eenvoudiger en leuker te maken. Daarom zijn zeven proeftuinen opgericht vanuit de 3 V’s: Vertrekpunten, Vaardigheden en Voorbereiding. In de proeftuinen is de werkvorm ´Ik ben aan de bal´ geïntroduceerd. Dit is een speelse manier van kijken naar je eigen ontwikkeling door op een aansprekende manier bezig te zijn met duurzame inzetbaarheid.

Ik ben aan de bal

Door de actieve spelvorm ´Ik ben aan de bal´ worden werknemers gestimuleerd in het nemen van hun eigen regie over duurzame inzetbaarheid. Dit valt onder het versterken van Vaardigheden. Zo denken werknemers na over wat zij belangrijk vinden rondom hun groei, ontwikkeling en werkplezier. Daarnaast horen ze wat voor collega’s belangrijk is en kunnen ze elkaar ondersteunen in het bespreekbaar maken van hun wensen en bereiken van doelen. Aansluitend wordt met alle deelnemers uit de proeftuinen gekeken hoe deze inzichten kunnen helpen bij het IOP-gesprek.

Hoe ziet het eruit?

In de proeftuinen zijn op drie picknick-kleden (elk met één van de thema’s groei, gezond en plezier) omgekeerde vragenkaarten neergelegd. De deelnemers rollen om de beurten met een bal over de kaarten en draaien de kaart om waar de bal op blijft liggen. Ze lezen de vraag voor en beantwoorden deze.

Eerste bevindingen

De werkvorm is toegepast op het Sterk aan het Werk-festival in 2023. De deelnemers reageerden enthousiast en tijdens de werkvorm kwamen veel verhalen los. Werknemers stimuleerden elkaar in het beantwoorden van de vragen. Zij hadden zichtbaar plezier om met elkaar op deze manier in gesprek te zijn.

Vervolg

Binnen twee sociaal ontwikkelbedrijven zal deze werkvorm als proeftuin worden ingezet. Op basis van deze aanpak wordt een handleiding gemaakt. Vervolgens krijgt deze werkvorm een plek in de toolbox van SBCM, die na afronding van alle proeftuinen wordt gevuld. Wil je meer weten over het hele project en de andere proeftuinen? Lees ook het eerdere artikel over het IOP.

Meer informatie?

Delen op socials