Home » Duurzaam inzetbaar blijven » Ontspanning

Ontspanning

Stress is een emotionele en lichamelijke reactie op druk, spanning of uitdagende en bedreigende situaties. Het helpt je om snel te reageren als het nodig is of om goed te presteren. Maar als je voor een langere tijd veel stress hebt of als de stress heel heftig is, heeft je lichaam moeite met goed herstellen van de stress. Dit heeft negatieve effecten op je dagelijks leven.

Met voldoende hersteltijd kan je stress verminderen en stressgerelateerde klachten voorkomen. Als je ontspannen bent, ervaar je minder stress, slaap je beter en heb je meer weerstand. Ontspannen is dus belangrijk voor het dagelijks functioneren én voor de gezondheid. Het is de kunst om een goede balans te vinden tussen inspanning en ontspanning.

Naast ontspanning is het belangrijk om goed te slapen, gezond te eten en regelmatig te bewegen. Ook het (leren) aangeven van grenzen en het zoeken van steun zijn belangrijke vaardigheden om stress te verminderen. In de BRAVO toolbox vind je informatie, tips en praktijkvoorbeelden over hoe je binnen jouw organisatie werknemers kunt begeleiden bij het vinden van meer ontspanning.

Ga naar de BRAVO toolbox

Let op: de BRAVO-toolbox is nog in ontwikkeling. Mis je informatie of heb je vragen of opmerkingen? Mail dan naar p.oldenhage@caop.nl