Alcohol en drugs

Praat erover

Alcohol & drugs

Vijf procent van de beroepsbevolking is probleemdrinker. Het drankgebruik van deze medewerkers beïnvloedt hun functioneren tijdens het werk, vergroot hun kans op een bedrijfsongeval en leidt tot zes keer meer verzuim dan bij andere collega’s. Ook het gebruik van drugs kan een negatieve invloed hebben op werkprestaties. Het gesprek aangaan over alcohol of drugs is lastig, maar loont met het juiste beleid mogelijk. Lees op deze pagina hoe je dit als werkgever aanpakt. Ook lees je hoe je zelf kan stoppen met drinken of met het gebruiken van drugs.

Voor de werknemer

E-learning Bekijk het nuchter

Op de website Bekijk het nuchter legt Steffie je uit wat alcohol en blowen met je lichaam kan doen. Ook kun je testen of jij verstandig met alcohol en blowen omgaat. De e-learning is gratis.

Lees meer
Meer voor de werknemer

Voor de werkgever

Expertisecentrum Alcohol

Het Expertisecentrum Alcohol van het Trimbos Instituut biedt kennis over alcohol en alcoholpreventie voor professionals in de zorg, beleid en wetenschap.

Lees meer
Checklist drugs en werk

Heeft jouw organisatie een drugsbeleid? Controleer met de checklist drugs en werk of alle belangrijke onderdelen in het beleid aanwezig zijn. De checklist bestaat uit tien vragen, met bij elke vraag een uitgebreide toelichting.

Bekijk de checklist drugs en werk beleid

Lees meer
Alcohol- en drugsprotocollen van SW-bedrijven

Zelf aan de slag met een alcohol- of drugsbeleid? Gebruik de protocollen van onderstaande SW-bedrijven om te zien hoe je dit aan kan pakken.

Concern voor Werk: Alcohol-, drugs, en middelengebruik

Een uitgebreid beleidsdocument met daarin alle regels en procedures rond alcohol- en...

Lees meer
Communicatievoorbeelden SW-bedrijven voor alcohol- en drugsbeleid

Bekijk onderstaande voorbeelden van brochures, posters en flyers, waarmee drie SW-organisaties communiceren over alcohol-, drugs- en middelengebruik.

Concern voor Werk Brochure voor leidinggevenden: Korte brochure met een stroomdiagram, waarmee leidinggevenden kunnen zien hoe ze moeten...

Lees meer
Meer voor de werkgever