Ferm Werk en Voorne-Putten Werkt over contact met medewerkers thuis

Ferm Werk en Voorne-Putten Werkt over contact met medewerkers thuis

Veel medewerkers ervaren mentale spanning nu ze door het corona-virus thuis moeten blijven. Zij missen het sociale contact met collega’s.  Daarnaast kunnen ze zorgen hebben over het salaris, of inhouden van verlof en zorgen over hun eigen gezondheid en/of die van dierbaren. Ook het ontbreken van een duidelijke structuur zorgt voor problemen. Organisaties zorgen voor verbinding en steun door intensief contact te onderhouden en ook allerlei leuke en inspirerende initiatieven te ontwikkelen. Dit blijkt uit de uitvraag die SBCM in de vorige nieuwsbrief heeft gedaan. In deze nieuwsbrief delen Ferm Werk en Voorne Putten Werkt  hun ervaringen. Op de speciale corona-pagina staan meer voorbeelden, ook over medewerkers die wel aan het werk zijn en hoe dit veilig en gezond kan.

Online entertainment bij Ferm Werk

Stress en spanning komt momenteel veel voor bij mensen die vanwege corona thuis zijn komen te zitten. Medewerkers missen het contact met hun collega’s. Organisaties zorgen voor verbinding door intensief contact te onderhouden en allerlei leuke inspirerende activiteiten te ontwikkelen. Zo heeft Ferm Werk uit Woerden een eigen entertainmentteam opgericht. Met verschillende middelen probeert dit team eenzaamheid te voorkomen en medewerkers die thuis zitten met elkaar verbonden te houden. Op een speciaal ontwikkeld webplatform en op een facebookpagina zorgt Fem, een virtueel persoon, ervoor dat het thuis wat leuker gaat worden. Op het webplatform kunnen medewerkers luisteren naar de dagelijkse radio-uitzending of spelletjes doen. Ze vinden er muziek, recepten en informatie over gezondheid en bewegen. Ook een wekelijkse nieuwsbrief houdt ze betrokken. ‘De SW-collega’s reageren enthousiast’, zegt directeur Bernhard Drost. ‘Zelf krijg ik ook positieve appjes van ze. Het creatieve team zorgt voor verschillend vertier. Het is natuurlijk geen oplossing voor alles; het is meer een vrolijke noot voor lastige momenten. Individueel zijn er schrijnende situaties en die vragen om andere oplossingen.’ Naast ‘Thuis met Fem’ houdt Ferm Werk daarom ook één op één contact met medewerkers en zijn coaches bereikbaar voor collega’s als ze daar behoefte aan hebben.

Voorne-Putten Werkt: ruim digitaal cursusaanbod

Ook Voorne-Putten Werkt startte een facebookpagina, ‘Voorne-Putten Werkt Thuis’. ‘Daar vinden medewerkers allerlei tips voor hoe ze de dag door kunnen komen’, zegt communicatieadviseur Bianca Pijper. ‘Medewerkers zetten zelf veel op die pagina. Driekwart van de berichten komt van henzelf. Ze sturen elkaar puzzels en lieve berichten en iemand gaf er een cursus Hoe teken ik een olifant?‘ De facebookpagina is een laagdrempelige plek voor medewerkers om vragen te stellen. Dat doen ze ook per telefoon, dus zorgt Voorne-Putten Werkt voor goede telefonische bereikbaarheid. Ook stuurt het bedrijf regelmatig nieuwsbrieven. De werkleiders bellen hun medewerkers elke week.

Daarnaast ziet Voorne-Putten Werkt in deze tijd ook kansen voor ontwikkeling.  Zo hebben ze hun online cursusaanbod uitgebreid met cursussen over allerlei onderwerpen en op verschillende niveaus die bedrijven op het ogenblik gratis aanbieden via internet. De e-learnings van de WERK-portal.nl en Oefenen.nl zaten al in het aanbod. Via digitale nieuwsbrieven en brieven per post worden medewerkers gestimuleerd om thuis iets te leren. Per persoon wordt maatwerk geleverd. ‘Een enkeling heeft nog nooit op een computer gewerkt. Als zo iemand belt, helpen we die persoon telefonisch door het programma heen.’

Meer voorbeelden op speciale corona-pagina

De komende tijd blijven we input verzamelen en delen via de speciale coronapagina, zodat we elkaar blijven inspireren om duurzame inzetbaarheid te stimuleren, ook in deze moeilijke tijd.  En zowel voor medewerkers die aan het werk zijn als voor medewerkers die noodgedwongen thuis moeten blijven. Dus heb je een mooi voorbeeld of een vraag? Deel deze dan met ons door een mail te sturen of contact op te nemen met:

Diana Lettink, projectleider SBCM

E d.lettink@caop.nl
M 06 22 09 56 34