De app ‘Nep Echt!’ helpt Jongeren met een licht verstandelijke beperking om veilig online te gaan

De app ‘Nep Echt!’ helpt Jongeren met een licht verstandelijke beperking om veilig online te gaan

Het internet staat vol met nuttige informatie en handige hulpmiddelen. Maar helaas is niet alles wat het lijkt en zijn er ook veel gevaren. Om jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) te beschermen tegen nepnieuws en mensen met slechte bedoelingen is er nu de app ‘Nep Echt!’. Deze helpt hen om op een makkelijke en toegankelijke manier te checken of iets echt of nep is.

Het controleren of iets echt of nep is, gebeurt aan de hand van checkvragen. De gebruiker wordt hierin stap voor stap meegenomen. Zo wordt gevraagd om welke app het gaat (denk aan Facebook, Instagram of WhatsApp) en waaraan getwijfeld wordt. Dit kan bijvoorbeeld een (nieuws)bericht of profiel zijn, maar ook reclame of als je iets wil (ver)kopen. Vervolgens beantwoord je de vragen en vertelt de app of iets nep of echt is, en wat je het beste kunt doen.

Veilig en zelfstandig online met de Echt Nep! app

De ‘Nep Echt!’ app is speciaal ontwikkeld voor jongeren met een licht verstandelijke beperking. Zo zijn de menu’s overzichtelijk en gemakkelijk te doorlopen. Het taalgebruik is zo simpel mogelijk gehouden en er is ook een voorleesfunctie. Daarnaast bevat de app meer dan honderd voorbeelden en tips om gebruikers te helpen om in de toekomst zelf nep berichten te kunnen herkennen. Zo kunnen ook jongeren met een verstandelijke beperking zelfstandig én veilig online gaan.

De ‘Echt Nep!’ app is te vinden in de Google Play Store en de App Store, maar is ook beschikbaar in je browser.

Ander aanbod om medewerkers digitaalvaardiger te maken

SBCM heeft een inventarisatie gemaakt van het hulp- en leeraanbod dat beschikbaar is om medewerkers digitaal vaardiger te maken. Heb je zelf een tip of goed praktijkvoorbeeld? Mail dit dan naar Paula Mensink (p.mensink@caop.nl).

Op dinsdag 23 mei organiseert SBCM een bijeenkomst in het kader van de Kenniskring Ontwikkelen over dit onderwerp. Lees hierover meer en hoe je je kan aanmelden.