Arbobus van or Westrom betrekt medewerkers bij veiligheid

Arbobus van or Westrom betrekt medewerkers bij veiligheid

De door SBCM in het leven geroepen Award gezond en veilig werken levert inspirerende praktijkvoorbeelden op van proactieve ondernemingsraden.

De or van Tomingroep won de award met het initiatief om medewerkers te ondersteunen bij stoppen met roken. De tweede prijs ging naar de or van Westrom voor hun arbobus, waarmee ze medewerkers betrokken bij een veiligere werkomgeving.

Van links naar rechts: Mw. Christine Heijen voorzitter or, Dhr. Antoon Theijs vise-voorzitter or, Mw. Henriëtte Maas algemeen directeur Westrom, Dhr. Geert Frische dagelijks bestuur gemeenschappelijke regeling Westrom

De or van Westrom constateerde dat er vragen bij medewerkers leefden die ze niet altijd uitspraken. Daarom kwam de or met de arbobus: een oranje brievenbus in de kantine. Via dit centrale meldpunt kunnen medewerkers hun vragen, opmerkingen en klachten op een eenvoudige manier indienen. De or neemt alle meldingen in behandeling en handelt ze zorgvuldig af. Daarbij is het doel dat de organisatie ervan leert, zodat herhaling in de toekomst kan worden voorkomen.

Veiligheid op de parkeerplaats

Na de introductie van de arbobus in het voorjaar van 2017 kwamen er allerlei vragen en opmerkingen binnen over de veiligheid van medewerkers op de parkeerplaats. Aan het einde van de werkdag gaan vanaf die plek zo’n 400 tot 500 medewerkers naar huis. Ieder met zijn of haar eigen vervoermiddel. Al die fietsen, brommers, 45-kilometerauto’s, busjes en andere vervoermiddelen leverden chaotische taferelen op. Dat kon beter. En veiliger.

De or van Westrom besprak de situatie met diverse afdelingen in de organisatie en betrok er ook een externe deskundige bij. Dit leidde tot een verkeersplan, waardoor medewerkers zich weer veilig voelen op de parkeerplaats.

Medewerkersbetrokkenheid

Het voorbeeld van Westrom laat goed zien hoe door een relatief eenvoudig idee – en een gedreven uitvoering – medewerkers betrokken kunnen worden bij het verhogen van de veiligheid in en rondom de organisatie. Daarom verdient Westrom de tweede prijs bij de Award gezond en veiig werken van SBCM.

Bekijk alle winnende ideeën

Lees een uitgebreidere beschrijving van het idee van de or van Westrom én de ideeën van de andere winnaars.

Meer informatie

Hebt u vragen over gezond en veilig werken? Neem dan contact op met Diana Lettink, projectleider SBCM.

E: d.lettink@caop.nl
T: 06 22 095 634