Een veilige, gezonde en duurzame werkplek bij detachering met deze handreiking
Veilig, gezond en duurzaam werken bij detacheren. Dat zal toch wel goed geregeld zijn? In de praktijk blijkt dat dit lang niet altijd het geval is. Reden voor je organisatie om er aandacht aan te besteden!
Een van de hoofddoelstellingen van de Participatiewet is het bieden van werkgelegenheid aan mensen met een arbeidsbeperking in een zo’n regulier mogelijke omgeving. Detacheren bij externe partijen is een belangrijk instrument om hieraan invulling te geven. Maar waar voorheen een sociaal ontwikkelbedrijf vaak zowel de formele werkgever was als de zorgdrager voor de werkplek, zijn er inmiddels ook tussenvormen bijgekomen. Zoals situaties waarin een gemeente de gedetacheerde bemiddelt en het sociaal ontwikkelbedrijf de begeleiding doet.
Verschillende rollen
Vanuit de Arbowetgeving, de WAADI en de CAO’s zijn voorwaarden gesteld aan de betrokken partijen bij de diverse vormen van samenwerking. Maar bij wie de eindverantwoordelijkheid ligt, is juridisch niet altijd helder. Zo hebben bijvoorbeeld in- en uitlenende partijen bij detacheren beide een wettelijke rol in de voorlichting van werknemers. Ook zijn over een thema als duurzame inzetbaarheid geen wettelijke afspraken gemaakt. De verantwoordelijkheid is hierbij een samenspel tussen werkgever, inlener én de werknemer zelf.
Handreiking ´Veilig, gezond en duurzaam detacheren´
SBCM heeft de handreiking ‘Veilig, gezond en duurzaam detacheren’ ontwikkeld voor professionals die betrokken zijn bij het detacheren van mensen met arbeidsbeperking of hiermee aan de slag willen. In de handreiking staan de verschillende rollen en wie vanuit welke rol wat moet regelen in het detacheringsproces. Ook bevat de handreiking tips, tools, praktijkvoorbeelden, een checklist en een modelovereenkomst om succesvolle invulling te geven aan veilig, gezond en duurzaam detacheren.
Ga naar de handreiking
De handreiking is ontwikkeld voor managers en professionals binnen sociale ontwikkelbedrijven ter ondersteuning van het organiseren en behouden van een gezonde, veilige en duurzame werkomgeving bij detacheren van werknemers. De handreiking ‘Veilig, gezond en duurzaam detacheren’ (SBCM 2024) is gebaseerd op de leidraad ‘Gezond en veilig aan de slag’ (Cedris en SBCM 2017). Veilig, gezond en duurzaam detacheren: hoe bereik je dit?
|