Workshop ‘Van verzuim naar preventie?’

Volgens mij verzuimt deze werknemer omdat hij/zij gewoon niet wil werken. Daar kan ik weinig mee.” Praat jij weleens over zogenoemde ´niet-willers´ onder jouw verzuimende werknemers? Voelt het begeleiden van deze werknemers als een verloren zaak? Dankzij wetenschappelijk onderzoek over het Integratief Gedragsmodel (IGM) weten we dat er een heleboel factoren zitten achter wel of niet ´willen´ werken. De constatering dat sommige mensen gewoon niet willen, klopt vaak helemaal niet. En nog belangrijker: je kunt deze werknemers helpen! Hoe? Dat hoor je tijdens de workshop Verzuim.

Workshop

SBCM organiseert samen met ZINZIZ en een tweetal bedrijfsartsen bekend met de SW, een workshop over verzuim. Deze workshop bestaat uit twee delen:

  1. Het verhaal achter de verzuimcijfers. Aan de hand van de verzuimbenchmark van 2023 gaan we met elkaar in gesprek over het verhaal áchter de cijfers: welke trends en ontwikkelingen zien we? Waar moeten we rekening mee houden en wat kunnen we doen?
  2. Introductie in de gedragsmatige verzuimaanpak: ZINZIZ neemt je mee in de ervaringen die zij hebben opgedaan tijdens hun onderzoek en geeft je praktische handvatten om zelf met de methode voor verzuimbegeleiding aan de slag te gaan.

Meld je aan

Onderzoek naar een aanpak voor verzuimbegeleiding

Onderzoeksbureau ZINZIZ heeft de afgelopen twee jaar onderzoek gedaan bij vier verschillende sociaal ontwikkelbedrijven, met als doel om met behulp van wetenschappelijke inzichten een methode voor verzuimbegeleiding te ontwikkelen. Deze methode bestaat uit een training voor professionals die zich binnen sociaal ontwikkelbedrijven bezighouden met de begeleiding van verzuimende werknemers en een cursus voor de verzuimende werknemers.

De resultaten van dit onderzoek bij de verschillende sociaal ontwikkelbedrijven laat zien dat professionals met de methode voor verzuimbegeleiding achter de reden van het verzuim kunnen komen en daardoor oplossingsgerichter kunnen werken om het verzuim tegen te gaan. Ook voor werknemers heeft deze methode voordelen. Zo geven zij aan dat ze zich gelukkiger voelen op het werk omdat ze hebben geleerd goed voor zichzelf te zorgen en hun behoeften te communiceren.

Wil jij deelnemen?

Uit het onderzoek kwamen een aantal verbeterpunten naar voren voor een doorontwikkelde versie van de methode voor verzuimbegeleiding. Met deze doorontwikkeling wil ZINZIZ aan de slag gaan. Wil jij deelnemen aan een kleine pilot waarbij ZINZIZ de doorontwikkelde versie kan onderzoeken? Tijdens deze pilot leert ZINZIZ van jouw organisatie en leer jij van ZINZIZ en hun kennis over verzuim. Word jij hier enthousiast van of wil je meer informatie? Neem dan contact op met Miriam per mail of bel naar 06 8192 88 60.

Praktische informatie

Hieronder vind de praktische informatie over de workshop. Wij nodigen je van harte uit hieraan deel te nemen! Vul het aanmeldformulier in.

Locatie: Utrecht
Datum: 13 juni 2024
Tijdstip: Van 09.30 tot 12.30 uur
Voor wie: iedereen die zich binnen sociaal ontwikkelbedrijven bezighoudt met (de begeleiding van) verzuimende werknemers.

Direct naar de informatie