Home » Tools » Pak agressie aan met deze tools
Tool

Pak agressie aan met deze tools

Agressie op de werkvloer kan verschillende vormen aannemen. Hoe herken je dit gedrag en hoe pak je het aan? SBCM heeft een aantal tools voor je verzameld om agressie in jouw organisatie tegen te gaan. Maak gebruik van de kernpuntenkaarten, de agressieprotocollen en de publicatie ‘Dit pik ik niet’.

Kernpuntenkaarten over agressie

Er zijn twee verschillende kernpuntenkaarten. De kernpuntenkaart omgaan met agressie bevat een overzichtelijke tabel die weergeeft wat de kenmerken van agressief gedrag zijn. De kernpuntenkaart professioneel handelen laat in een schema zien hoe je kunt handelen bij agressief gedrag.

Agressieprotocol

Een agressieprotocol bevat afspraken om een agressiebeleid te kunnen opstellen. Denk aan afspraken over de interne rolverdeling, de opzet van een vertrouwenscommissie, mogelijke sancties voor degenen die agressief gedrag vertonen en een handelswijze voor het melden van incidenten. Wil je een agressieprotocol opstellen? Laat je inspireren door de protocollen van Diamant-groep, Pantar en WSD.

Publicaties over agressiebeheersing

Maak ook gebruik van diverse publicaties. SBCM heeft de publicatie Dit pik ik niet gemaakt. Hierin vind je praktijkvoorbeelden van agressiebeheersing in de SW-sector. Ook heeft trainingsbureau Radar Vertige een handzaam boekje ‘Omgaan met emotioneel en agressief gedrag’ gemaakt met informatie, tips en aandachtspunten over agressie.