Zo pakt Stroomopwaarts geluidsoverlast aan met de Arbocatalogus Geluid
Sinds kort is de nieuwe Arbocatalogus Geluid beschikbaar via SBCM. De arbocatalogus biedt sociale ontwikkelbedrijven handvatten om risico’s op de werkvloer effectief aan te pakken. Maar hoe zorg je dat de informatie uit de arbocatalogus echt behulpzaam is in jouw organisatie? Marco Vogler, Operationeel Manager bij Stroomopwaarts, vertelt hoe hij met behulp van de arbocatalogus het aantal decibel in de werkhal flink naar beneden wist te brengen.
“Je hoeft niet alles zelf uit te zoeken. De Arbocatalogus Geluid gaf ons precies de informatie én inspiratie die we nodig hadden.”
Van metaalbewerkingshal tot prikkelarme werkomgeving
In de vestiging van Stroomopwaarts in Maassluis worden onder andere campingmeubelen van Dukdalf en onderdelen voor zonnepanelen geproduceerd. Een deel van de werkzaamheden vindt plaats in een grote hal waar onder meer een pers in gebruik is die geluid produceert tot wel 110 decibel. “We kregen signalen dat de werkomstandigheden verre van ideaal waren,” vertelt Marco. “Vooral omdat we in de hal ook mensen begeleiden met een taalachterstand, voor wie een rustige omgeving extra belangrijk is.” Om meer inzicht te krijgen, voerde Stroomopwaarts geluidsmetingen uit. Die bevestigden het vermoeden: op meerdere plekken lag het geluidsniveau boven de grens van 85 decibel – de wettelijke drempel waarbij gehoorbescherming verplicht is.
Marco ging aan de slag met het advies met behulp van de Arbocatalogus Geluid van SBCM. “Het is een praktische gids waarmee je meteen aan de slag kunt. De gids geeft niet alleen duidelijke uitleg over wet- en regelgeving, maar geeft ook inzicht in de effecten van geluid, visuele hulpmiddelen om geluidsniveaus te duiden én vooral: praktische maatregelen volgens de arbeidshygiënische strategie.
De oplossing: meer dan alleen gehoorbescherming
De harde geluiden in de hal zorgden niet alleen voor risico op gehoorschade, maar ook voor overprikkeling, stress en verminderde communicatie op de werkvloer — vooral voor werknemers die extra begeleiding nodig hebben. In plaats van te kiezen voor gehoorbescherming als enige maatregel, ging Stroomopwaarts en stap verder. In de hal werd een grote, geluidsisolerende wand tot aan het plafond geplaatst. Het resultaat? Het geluidsniveau op de montageafdeling daalde naar een veel comfortabeler 60–65 decibel.
“We hebben niet alleen een stillere werkplek gecreëerd, maar ook een prettigere werkomgeving voor iedereen. En doordat we meerdere verbeteringen tegelijk doorvoerden, konden we dat ook nog eens kostenefficiënt doen.” Ook de werknemers merkten het verschil: de sfeer op de afdeling is rustiger en klachten zijn afgenomen. Voor collega’s die snel overprikkeld raken, is het effect duidelijk merkbaar.
Wat kun jij leren van deze aanpak? Marco’s tips:
- Doe geen aannames: meet het geluid, kijk goed rond en verzamel feiten.
- Gebruik de arbocatalogus: alles staat er al in — van wetgeving tot praktische voorbeelden.
- Denk verder dan standaardoplossingen: een wand bleek effectiever dan alleen gehoorbescherming.
- Betrek preventiewerknemers: maak geluid bespreekbaar en zet het op de agenda.
Ook aan de slag met de Arbocatalogus Geluid?
Wil je weten hoe jij de Arbocatalogus Geluid kunt inzetten binnen jouw organisatie? Meld je aan voor de online informatiebijeenkomst op 8 mei van 14.00 tot 15.00 uur. Tijdens deze sessie krijg je praktische tips en kun je vragen stellen.