Home » Praktijkvoorbeelden » De smoothie-fiets van Baanbrekers
Praktijkvoorbeeld

De smoothie-fiets van Baanbrekers

Binnen het lerend netwerk duurzame inzetbaarheid denken professionals uit verschillende sociale ontwikkelbedrijven met elkaar na over hoe je mensen met plezier en gezond kunt laten werken? Zij onderzoeken samen wat wel en niet werkt. En dat dit ook in kleine dingen zit, bewijzen ze bij Baanbrekers met de smoothie-fiets.

Het belang van het Lerend Netwerk

Dat ze bij Baanbrekers absoluut een meerwaarde zien in het lerend netwerk vertelt P&O adviseur Esmee de Boer: “Door te verbinden en de krachten en kennis te delen met andere organisaties worden we allemaal beter en hoeven we niet alles zelf te bedenken. Daarbij inspireren we elkaar enorm en krijg je echt energie van het netwerk.”

De smoothie-fiets

Ze vertellen dan ook graag over geslaagde activiteiten om zo anderen te inspireren. Een goed voorbeeld is volgens Lars van Bruggen, HR-stagiair bij Baanbrekers, de smoothie-fiets: “We hadden deze aanvankelijk ingehuurd voor onze Gezondheidsdag. Maar onze Technische Dienst heeft even goed gekeken naar de fiets en toen besloten er zelf twee te maken. Deze fietsen hebben op Fiets-naar-je-werkdag een plek in de kantine gekregen, waarbij MT-leden al fietsend voor werknemers een smoothie hebben gemaakt. En ze zijn daarna in de kantine blijven staan zodat iedereen zelf met wat beweging zijn fruit kan omzetten in een gezonde smoothie!”

De smoothie-fiets zet werknemers op een leuke manier in beweging én geeft tegelijkertijd aandacht aan een gezonder eetpatroon. Maar niet iedere activiteit slaat zo goed aan. “Zo zijn bij ons de georganiseerde lunchwandelingen (nog) geen succes. Waarschijnlijk omdat de omgeving (we zitten op een bedrijventerrein) niet echt inspirerend is. Maar we proberen dit nog steeds wel te stimuleren vanuit P&O door zelf het goede voorbeeld te geven,” vertelt Lars.

Betrek de werknemers

Lars ziet vooral de activiteiten waarbij de werknemers zelf actief betrokken zijn goed werken. Daarom werken ze bij Baanbrekers met werkgroepjes die zich bezighouden met de verschillende pijlers (groei, gezondheid en plezier). Hierin zitten ambassadeurs uit de hele organisatie. “De gezondheidsdag was wél weer een succes, vooral ook omdat werknemers zelf betrokken waren om vanuit hun eigen hobby’s een bijdrage te leveren. Ook de directie deed actief mee, waardoor het echt een gezond feestje was van ons allemaal. Dit willen we elk jaar herhalen en uitbreiden.”

Omdat niet alleen successen leerzaam en inspirerend kunnen zijn voor andere sociale ontwikkelbedrijven, vroegen we Lars ook wat voor Baanbrekers een belangrijk les was. Dat was volgens hem om leidinggevenden vanaf het begin mee te nemen in een initiatief en hen nergens in te forceren. Dit gebeurde namelijk met de complimentenmaand en dat werd niet het succes waar op gehoopt was.

Leren van minder succesvolle acties

“De eerste twee weken zouden leidinggevenden samen met het team complimenten verzamelen voor het eigen team en de organisatie. Deze zouden op posters komen die werden opgehangen in de gang bij de kantine: ‘de hall of compliments’. De rest van de maand zouden we werknemers stimuleren meer complimenten te geven aan collega’s. Maar leidinggevenden hadden het gevoel dat ze bijna ‘gedwongen’ werden om een compliment te geven, wat absoluut niet onze bedoeling was. Een compliment geven moet energie opleveren en niet als verplichting voelen. De werkgroep heeft dit geëvalueerd en besloten dat we bij vergelijkbare initiatieven/acties als HR alleen ondersteunend willen zijn en geen acties opleggen aan wie dan ook,” aldus Lars.

Wat kun jij doen?

Ben jij ook bezig met duurzame inzetbaarheid of wil je hiermee aan de slag? Bekijk dan onze Routekaart. Deze staat vol met praktische tips en voorbeelden uit eerdere lerende netwerken. Ook kun je jouw werknemers ondersteunen door voldoende aandacht te besteden aan de drie pijlers van duurzame inzetbaarheid: gezondheid, groei en werkplezier. In de toolbox Samen aan de Bal vind je meer informatie over hoe bewustwording kan vergroten en vindt je materialen die je daarbij kunnen helpen. Heb je vragen, of ben je op zoek naar specifieke informatie? Neem dan contact op met Petra Oldenhage, projectleider Duurzame Inzetbaarheid.

Lees voor meer inspiratie en lessen uit het Lerend Netwerk Duurzame Inzetbaarheid ook onze andere interviews:

Direct naar de informatie

Delen op socials