Home » Praktijkvoorbeelden » Veilig en gezond op weg met de Fiets APK van KonnecteD
Praktijkvoorbeeld

Veilig en gezond op weg met de Fiets APK van KonnecteD

Binnen het lerend netwerk duurzame inzetbaarheid denken professionals uit verschillende sociale ontwikkelbedrijven met elkaar na over hoe je mensen met plezier en gezond kunt laten werken? Zij onderzoeken samen wat wel en niet werkt. In dit interview lees je wat KonnecteD doet om hun werknemers gezond en met plezier te laten werken; van de Fiets APK tot het inzetten van een trilplaat.

Samen leren wat wel en niet werkt

Het lerend netwerk helpt bedrijven om samen te werken aan meer werkplezier en minder uitval. Volgens KonnecteD is deze samenwerking waardevol omdat je kunt leren van elkaars ervaringen. Zo vertelt Esther Lieferink, coördinator Duurzame Inzetbaarheid bij KonnecteD: “De meerwaarde van deelname is informatie delen met collega’s van andere sociale ontwikkelbedrijven. Wat werkt bij een bepaalde organisatie en wat heeft juist helemaal niet gewerkt? Of hoe hebben zij een bepaald thema aangepakt? Zo hoeven we niet allemaal het wiel opnieuw uit te vinden! Al zijn we er ons goed van bewust dat elke organisatie anders is en dat puur ‘kopiëren’ vaak niet werkt. Het gaat vooral om het inspireren van elkaar.”

De Fiets APK van KonnecteD

Een van de mooie voorbeelden voor het stimuleren van gezond en energiek aan het werk van KonnecteD is de Fiets APK. “We bieden dit vanuit KonnecteD aan tijdens onze Vitaliteitsweek en de ‘Fiets naar je werk-dag’. De lokale fietsenmaker stelt zich gratis beschikbaar op deze dag, en KonnecteD betaalt eventuele (kleine) reparaties. Dit is inmiddels echt een succes. En omdat er zoveel vraag naar is, zijn we aan het kijken of er uitbreiding mogelijk is,” vertelt Esther.

Volgens haar is dit een mooie manier om werknemers te laten bewegen, maar ook een investering in veiligheid: “We stimuleren hiermee niet alleen dat werknemers op de fiets naar het werk komen, maar laten ook zien dat wij als KonnecteD veiligheid heel belangrijk vinden en daarin onze mensen graag ondersteunen. Ik vind het mooi dat we met relatief weinig kosten iedereen gezond en veilig laten fietsen.“

Niet alles werkt

Naast de Fiets APK biedt KonnecteD ook andere activiteiten aan om de vitaliteit van werknemers en dus hun duurzame inzetbaarheid te versterken. Deze blijven ze steeds evalueren en bijstellen, om zo het aanbod zo goed mogelijk te laten aansluiten op de behoeften van de werknemers. Samenhang tussen de activiteiten is daarbij volgens Esther een belangrijk onderdeel van het succes.

Door nieuwe dingen te proberen ontdek je wat werkt, maar ook wat niet werkt. “Zo hadden we ooit een trilplaat aangeschaft. Dat leek op het eerste gezicht ideaal. Werknemers mochten er tijdens werktijd gebruik van maken en kregen een programma op maat. Maar in de praktijk haakte zelfs de enkeling die zich aanmeldde, na een paar sessies weer af. Die trilplaat staat dus nu te koop,” vertelt Esther.

Blijven volhouden

Ondanks dit soort tegenslagen blijven ze bij KonnecteD nieuwe ideeën uitproberen in samenspraak met de werknemers. Volgens Esther is het belangrijk dat je niet te snel opgeeft: “Mijn tip aan andere organisaties is om met elkaar nieuwe dingen te blijven proberen en vol te houden. Zo zijn wij ooit begonnen met de training Pensioen in zicht, met maar twee deelnemers. Inmiddels is het echt een vertrouwd onderdeel in de organisatie en bieden we deze met succes 1 à 2 keer per jaar aan.”

Wat kun jij doen?

Ben jij ook bezig met duurzame inzetbaarheid of wil je hiermee aan de slag? Bekijk dan onze Routekaart. Deze staat vol met praktische tips en voorbeelden uit eerdere lerende netwerken. Ook kun je jouw werknemers ondersteunen door voldoende aandacht te besteden aan de drie pijlers van duurzame inzetbaarheid: gezondheid, groei en werkplezier. In de toolbox Samen aan de Bal vind je meer informatie over hoe bewustwording kan vergroten en vindt je materialen die je daarbij kunnen helpen. Heb je vragen, of ben je op zoek naar specifieke informatie? Neem dan contact op met Petra Oldenhage, projectleider Duurzame Inzetbaarheid.

Het lerend netwerk is mede mogelijk gemaakt door SZW.

Het lerend netwerk is mede mogelijk gemaakt door SZW.

Lees voor meer inspiratie en lessen uit het Lerend Netwerk Duurzame Inzetbaarheid ook onze andere interviews:

Direct naar de informatie

Delen op socials