Home » Actueel » Lessen uit het Lerend netwerk duurzame inzetbaarheid – De smoothie-fiets van Baanbrekers
Actueel

Lessen uit het Lerend netwerk duurzame inzetbaarheid – De smoothie-fiets van Baanbrekers

Dagelijks werken veel sociale ontwikkelbedrijven hard aan een integraal beleid op duurzame inzetbaarheid, met activiteiten waaraan alle werknemers met plezier deelnemen. Hoe bereik je dat? En wat werkt wel en wat niet? Binnen het lerend netwerk duurzame inzetbaarheid denken professionals uit verschillende bedrijven met elkaar na over deze vragen, inspireren ze elkaar en onderzoeken ze samen wat werkt. Dat dit ook in de kleine dingen zit, bewijzen de Baanbrekers met de smoothie-fiets.

Het belang van het lerend netwerk

Dat ze bij Baanbrekers absoluut een meerwaarde zien in het lerend netwerk vertelt P&O adviseur Esmee de Boer: “Door te verbinden en de krachten en kennis te bundelen met andere organisaties worden we allemaal beter en hoeven we niet alles zelf te bedenken. Daarbij inspireren we elkaar enorm en is het een energiegevend netwerk”

De smoothie-fiets

Een goed voorbeeld van een geslaagde activiteit is volgens Lars van Bruggen, HR-stagiair bij Baanbrekers, de smoothie-fiets: “We hadden deze ingehuurd voor onze gezondheidsdag. Onze technische dienst heeft de fiets goed bekeken en toen besloten er twee te maken. Deze fietsen hebben op Fiets-naar-je-werkdag een plek in de kantine gekregen, waarbij MT-leden voor werknemers een smoothie hebben gemaakt. En ze blijven staan in de kantine zodat iedereen zelf met wat beweging zijn fruit kan omzetten in een gezonde smoothie!”

De smoothie-fiets is een leuk voorbeeld om werknemers in beweging te krijgen én aandacht te vragen voor een gezonder eetpatroon. Maar niet iedere activiteit slaat zo goed aan. “Zo zijn bij ons de georganiseerde lunchwandelingen (nog) geen succes. Waarschijnlijk omdat de omgeving (we zitten op een bedrijventerrein) niet echt inspirerend is. Maar we proberen dit nog steeds wel te stimuleren vanuit P&O door zelf het goede voorbeeld te geven,” vertelt Lars.

Betrek werknemers

Lars ziet dat vooral activiteiten waarbij de werknemers actief betrokken zijn goed werken. Daarom werken ze bij Baanbrekers met werkgroepjes die zich bezighouden met de verschillende pijlers (groei, gezondheid en plezier). Hierin zitten ambassadeurs uit de hele organisatie. “De gezondheidsdag was wél weer een succes. Vooral ook omdat werknemers zelf betrokken waren om vanuit hun eigen hobby’s een bijdrage te leveren. Ook de directie deed actief mee, waardoor het echt een gezond feestje was van ons allemaal. Dit willen we elk jaar herhalen en uitbreiden.”

Ook vroegen we Lars wat voor Baanbrekers een belangrijke les was om niet te doen. Dat was volgens hem om leidinggevenden niet vanaf het begin mee te nemen met een initiatief en hen vervolgens al een heel plan aan te bieden. “Dit gebeurde namelijk met de complimentenmaand en dat werd niet het succes waar op gehoopt werd.”

Leren van minder succesvolle acties

“De eerste twee weken zouden leidinggevenden samen met het team complimenten verzamelen voor het eigen team en de organisatie. Deze zouden op posters komen die werden opgehangen in de gang bij de kantine: ‘de hall of compliments’. De rest van de maand zouden we werknemers stimuleren meer persoonlijke complimenten te geven aan collega’s. Maar leidinggevenden hadden het gevoel dat ze bijna ‘gedwongen’ werden om een compliment te geven, wat absoluut niet onze bedoeling was. Een compliment geven moet energie opleveren en niet als verplichting voelen. De werkgroep heeft dit geëvalueerd en besloten dat we bij vergelijkbare initiatieven/acties als HR alleen faciliterend willen zijn en geen acties opleggen aan wie dan ook,” aldus Lars.

Samen aan de bal

Er zijn verschillende routes naar duurzame inzetbaarheid. Iedere werknemer en organisatie is anders. Dat vraagt om maatwerk. Een succesvolle aanpak besteedt aandacht aan alle drie de pijlers. Als organisatie kun je werknemers ondersteunen door aandacht te besteden aan deze pijlers. In de toolbox Samen aan de Bal vind je meer informatie over hoe bewustwording kan vergroten en vindt je materialen die je daarbij kunnen helpen.

Het lerend netwerk is mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.