Home » Tools » Toolbox Informatie vragen en geven bij psychische kwetsbaarheid
Tool

Toolbox Informatie vragen en geven bij psychische kwetsbaarheid

Om iemand met psychische kwetsbaarheden effectief te ondersteunen, is het belangrijk om te weten wat er speelt. Maar hiernaar vragen is niet altijd even makkelijk. In plaats daarvan kun je de betrokken persoon voorzien van de nodige informatie om een gesprek hierover te starten. In deze toolbox vind je informatie en tools die hierbij ondersteunen.

De beslishulp als gespreksstarter

De Beslishulp helpt werknemers te beoordelen of ze bereid zijn om open te zijn over hun psychische klachten. Deze Conceal Or Reveal Decision Aid (CORAL 2.0) is ontwikkeld door Kenniscentrum Phrenos, Tilburg University/Tranzo en Samen Sterk zonder Stigma. Je kan de beslishulp samen doorlopen en zo helpen om informatie te delen. Een goede afweging en bespreekbaarheid leiden tot minder stigma en meer kans op duurzaam werk.

Ga naar de beslishulp Coral 2.0

Werkgeversinstructie

Laat nieuwe werknemers goed landen met de Werkgeversinstructie van Werkzaak Rivierenland. Je kunt deze samen invullen. Hierin staat bijvoorbeeld waar de werknemer goed in is, waar hij of zij begeleiding bij nodig heeft, welke afspraken daarover gemaakt zijn, wat collega’s van hem of haar mogen weten, etc. Omdat de werknemer hier zelf voor tekent, is de werkgeversinstructie AVG-proof.

Download de werkgeversinstructie

De Balanskaart

De balanskaart is een toegankelijk hulpmiddel van Enspiratie dat het makkelijker maakt om te weten hoe je het beste met een werknemer kunt omgaan, zowel in goede als minder goede tijden. De werknemer kan (al dan niet met hulp van de professional) aangeven hoe de leidinggevende en directe collega’s het beste met hem of haar kunnen omgaan.

Download de balanskaart

Gespreksleidraad Arbeid als medicijn

Voor werknemers met psychische klachten kan werk bijdragen aan het herstel, maar het kan ook in de weg staan. Het is daarom belangrijk het hier inhoudelijk over te hebben en dat zij goed voorbereid dit gesprek aangaan. De gespreksleidraad kan hierbij helpen, doordat de werknemer zelf kan bepalen welke onderwerpen van belang zijn.

Bekijk de gespreksleidraad Arbeid als Medicijn

WerkWeb-autisme

Deze tool helpt mensen met autisme bij het vinden en behouden van werk. Veel van deze tips en hulpmiddelen zijn ook nuttig voor mensen met een andere psychische kwetsbaarheid. Door WerkWeb-autisme samen te doorlopen, ontdekken werknemers waar ze goed in zijn, waar ze stress van krijgen (en hoe je daarmee kunt omgaan), kunnen ze een persoonlijk ontwikkelprofiel maken en meer.

Ontdek WerkWeb-autisme

Meer informatie?

Delen op socials