Home » Actueel » Blog 6 over het individueel ontwikkelingsplan: de MatchMaker
Actueel

Blog 6 over het individueel ontwikkelingsplan: de MatchMaker

matchmaker

Dit jaar is het individueel ontwikkelingsplan (IOP) uitgeroepen tot speerpunt van SBCM. In de praktijk wordt dit ook wel het dialooggesprek of het goede gesprek genoemd. Het is dé sleutel tot een gezond en plezierig werken van werknemers. In deze maandelijkse aflevering vertellen we je meer over wat dit inhoudt en wat SBCM hiermee doet. Met deze keer uitgelicht: de MatchMaker, een matchingsysteem op basis van skills.

Kwaliteiten in kaart brengen

Met de MatchMaker kun je via een skills-profiel eenvoudig in kaart brengen wat iemand kan. Maar ook wat de skills van diverse teamleden zijn in een team-profiel. Vervolgens kan een profiel gematcht worden met hetgeen dat interne of externe werkzaamheden vragen. Dit zogeheten ´skill-based matchingssysteem´ heeft de titel MatchMaker gekregen.

De MatchMaker draagt bij aan een betere aansluiting tussen het werkvermogen van werknemers en de gevraagde werkzaamheden bij opdrachtgevers. Daarmee biedt dit systeem meer mogelijkheden voor verschillende werksoorten. Op dit moment is er bij IBN een proeftuin gestart met als doel de ontwikkelmogelijkheden voor werknemers te stimuleren door voldoende diversiteit in werksoorten te bieden. Dit ligt in het verlengde van het project DiverSWerk, dat enkele jaren geleden vanuit SBCM is uitgevoerd.

Wat doet SBCM

Onder begeleiding van SBCM loopt dit project nu binnen IBN. De aanpak van Samhall uit Zweden vormt de inspiratiebron. Vanuit de kennis en ervaring van IBN wordt gezocht wat we kunnen leren om goed werkgeverschap in relatie tot ontwikkeling en divers werk vorm te geven. Deze methodiek is gebaseerd op wat iemand kán, dus de skills en vaardigheden van een werknemer. Uitgangspunt is dat de methodiek zowel intern (binnen het sociaal ontwikkelbedrijf) als extern (bij opdrachtgevers) gebruikt kan worden.

Stand van zaken en vervolg

Het is een intensief project dat (vooral van IBN) veel tijd en aandacht vraagt. Ook vraagt het om veel afstemming met andere partijen om te zorgen dat eerder ontwikkelde methodieken of opgedane inzichten in de wetenschap en praktijk worden meegenomen. Er bestaan al diverse methodieken, maar deze richten zich voornamelijk op werknemers vanaf niveau 2. MatchMakers richt zich daarentegen op álle werknemers binnen sociaal ontwikkelbedrijven. Een belangrijk uitgangspunt is dat MatchMakers uiteindelijk toepasbaar is voor meerdere sociaal ontwikkelbedrijven.

Wil je meer weten over dit project en de andere proeftuinen? Lees dan ook de eerdere artikelen over het IOP.

Direct naar de informatie

Delen op socials