Home » Actueel » Het Symposium Platformwerk gemist? Lees hier de terugblik
Actueel

Het Symposium Platformwerk gemist? Lees hier de terugblik

Op 20 april organiseerden SBCM en NSvP het symposium Platformwerk – Het kan ook anders! Ruim 80 professionals uit het hele land kwamen samen om te ontdekken hoe platformwerk ook voor mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie een rol kan spelen bij het vinden van duurzaam en passend werk. Voor iedereen die hier niet bij aanwezig kon zijn, blikken we terug op deze inspirerende dag.

Het symposium begon met een plenaire sessie waarin verschillende sprekers aan het woord kwamen over platformwerk. Sonia Sjollema (directeur NsVP) en Bruno Fermin (fondsmanager SBCM) deden als organisatie het openingswoord en lieten vervolgens verschillende kenners aan het woord. Zo vertelde Laura Lamers over haar onderzoek en gaf zo alvast een kijkje in het boek ‘Inclusief Platformwerk’, dat alle deelnemers van het symposium in ontvangst mochten nemen. Om te horen hoe platformwerk vanuit de praktijk ervaren wordt, was Niels Arntz (oprichter van horecaplatform Temper) aanwezig.

De vele mogelijkheden van platformwerk

Dankzij de presentaties en gesprekken kregen de aanwezige professionals een beter beeld van wat platformwerk is en hoe het kan bijdragen aan een meer inclusieve arbeidsmarkt. Maar ook hoe platformwerk in de praktijk werkt. Om daar nog dieper op in te gaan, konden de aanwezige professionals kiezen uit drie verschillende deelsessies. Hierin maakten zij kennis met verschillende initiatieven die laten zien hoe platformwerk kan worden ingezet voor een meer inclusieve arbeidsmarkt. Deze deelsessies waren:

  • Het AI-Annotatielab als digitale werkplaats voor werkfittrajecten – door Muriël Serrurier Schepper (Media Perspectives) en Marjolein Grootjen (WSP Gooi en Vechtstreek)
  • platformwerk opzetten vanuit de coöperatieve gedachte – door Leo Beekmans (BridgeWorks) en Jessica de Ruijter (LaNSCO United)
  • Hoe slimme AI betere matches voorstelt – en daarbij rekening houdt met arbeidsbeperkingen – door Robbert Boonk (Work 4 Everyone) en Laurens Waling (8vance)

De kansen en uitdagingen van platformwerk

Na afloop van de drie deelsessies kwamen de deelnemers samen om inzichten uit te wisselen en verder te praten over de mogelijkheden van platformwerk. Hieruit kwam naar voren dat platformwerk veel kansen biedt. Het biedt de mogelijkheid om moderne vaardigheden te ontwikkelen, zorgt voor meer flexibiliteit en maakt een meer zelfstandig inkomen mogelijk. Maar ook de uitdagingen die er nog liggen werden besproken. Zo moet er goed gekeken worden naar hoe belangrijke pijlers (begeleiding, ontwikkeling en integratie) van ‘inclusief platformwerk’ ingericht worden.

Het symposium werd afgesloten door Siebren Houtman, bestuursvoorzitter NSvP | Innovatief in Werk. Samen met de aanwezigen keek hij terug op een geslaagde dag waarin duidelijk is geworden wat platformwerk kan betekenen voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt, en hoe we de positieve kanten daarvan kunnen belichten.

Meer weten?

Wil je weten wat er inhoudelijk besproken werd tijdens de plenaire sessie en wat er verteld werd in de verschillende deelsessies? Lees dan het uitgebreide verslag op de website van inclusiefwerkt. Ben je benieuwd naar het boek ‘Inclusief Platformwerk’ en wil je ook een exemplaar ontvangen? Stuur een email naar info@nsvp.nl of download het boek als pdf.