Home » Tools » Roadshow ‘Kom Op!’ over sociale veiligheid
Tool

Roadshow ‘Kom Op!’ over sociale veiligheid

Ongewenst gedrag op de werkvloer kan zorgen voor een negatieve werksfeer, (mentale) gezondheidsklachten en uitval. Een veilige werkomgeving daarentegen zorgt ervoor dat werknemers zich durven ontwikkelen, om hulp durven vragen als het even niet zo lekker gaat en het melden als zij met ongewenst gedrag te maken hebben. Zorgen voor sociale veiligheid doe je samen. De roadshow ‘Kom op!’ helpt je daarbij.

Theatervoorstelling en verdiepingssessie

De roadshow bestaat uit een theatervoorstelling en verdiepingssessie. De theatervoorstelling vergroot op een laagdrempelige manier de bewustwording onder werknemers en leidinggevenden, stimuleert het gesprek over ongewenst gedrag en biedt handelingsperspectief. Daarnaast kan de verdiepingssessie met sleutelfiguren een basis leggen voor het beleid rondom sociale veiligheid. Zo krijgen bedrijven en hun werknemers genoeg handvatten om sociale veiligheid structureel op de kaart te zetten en met elkaar op zoek te gaan naar verbetermogelijkheden.

Opzet van de voorstelling

Kom op! is een theatervoorstelling van 45 minuten, uitgevoerd door twee acteurs van Croan die tijdens het theater het publiek continue betrekken. De ervaringen laten zien dat er veel gelachen én meegedaan wordt door het publiek. Na afloop gaan werknemers met elkaar in gesprek over wat ze hebben gezien.

De voorstelling gaat over Robby, die net een nieuwe baan heeft. In verschillende situaties krijgt hij te maken met vormen van ongewenst gedrag. Bijvoorbeeld een broer die hem kleineert, een onbeschofte collega die seksistische grappen maakt en discrimineert en een leidinggevende die in eerste instantie niet netjes reageert op zijn hulpvraag. Gedurende de voorstelling ontwikkelt Robby zich van een persoon die het moeilijk vindt om op een goede manier voor zichzelf en anderen op te komen tot een persoon die dat – mede dankzij de hulp van zijn jobcoach – wel kan.

Bekijk hieronder de ervaring van Amfors met de roadshow.

De roadshow op locatie

Dat kan! SBCM biedt organisaties kosteloos één dag met drie theatervoorstellingen aan en één verdiepingssessie met sleutelfiguren. Extra voorstellingen kunnen worden ingekocht. Uitgebreide informatie vind je in deze roadmap. Aanmelden kan door een mail te sturen naar info.sbcm@caop.nl.

Meer informatie?

Delen op socials