Home » Tools » Kies je tactiek rondom duurzame inzetbaarheid
Tool

Kies je tactiek rondom duurzame inzetbaarheid

Ga je als organisatie aan de slag met duurzame inzetbaarheid, dan kun je daar altijd handige tips bij gebruiken. Op deze pagina hebben we een aantal tips verzameld. Deze zijn bedoeld om het beleid rondom duurzame inzetbaarheid verder vorm te geven.

 1. Kies je tactiek met aandacht voor gezond, groei én plezier
  Werken aan duurzame inzetbaarheid  (DI) kan op allerlei manieren. Het is belangrijk een aanpak te kiezen die bij de organisatie, werkwijze en cultuur past. En een aanpak waarin aandacht is voor alle drie de pijlers van duurzame inzetbaarheid: gezond, groei én plezier. Vertrek vanuit jullie eigen behoefte en houd zo zelf de regie over duurzame inzetbaarheid.Gebruik ter inspiratie ook onze Routekaart: https://indd.adobe.com/view/9be99ee9-3cd0-47ac-9fdc-59c20912fd5d
 2. Zet je DI-bril op, niemand begint op nul
  Wil je een start maken met het DI-beleid of het huidige beleid versterken? Zet dan je DI-bril op en bekijk de kerncijfers en huidige ontwikkelingen vanuit de drie pijlers van duurzame inzetbaarheid: gezondheid, groei en plezier. Ga het gesprek hierover aan met verschillende stakeholders in de organisatie. Vergeet daarbij de OR, leidinggevenden en bedrijfsarts niet. Stel vragen als: wat doen we al? wat gaat er goed, wat kan er beter? Maar ook prikkelende vragen kunnen tot een ander gesprek leiden: waar lig jij ’s nachts wakker van? Wat zou jij doen wanneer je een grote zak met geld kreeg?
 3. Doe het samen: iedereen is nodig
  Stel een projectgroep samen, creëer ambassadeurs en ga in gesprek. Dit leidt vaak tot onverwachte ideeën en inzichten die direct ingevoerd worden. Denk aan een werkleider die voor een tafeltennistafel op de werkvloer zorgt of een manager die zelf het goede voorbeeld geeft en meedoet met een beweegprogramma. Wil je iedereen bewust maken van wat duurzame inzetbaarheid is? Neem dan een kijkje in onze toolbox.
 4. Maak ruimte voor maatwerk
  Duurzame inzetbaarheid vraagt om maatwerk. Iedereen is immers anders en de behoeften en mogelijkheden veranderen door de tijd. Ook bedrijven zijn continu in ontwikkeling. Daarom is in iedere DI-aanpak ruimte voor individueel maatwerk nodig. Dit krijgt vorm en inhoud in de dialoog tussen werknemer en leidinggevenden. Maar maatwerk betekent ook dat er in de aanpak ruimte moet zijn voor inkleuring per afdeling of team. Betrek daarom afdelingen/teams actief bij de planvorming en uitvoering.
 5. Houd de trein rijdend, maar ga niet te hard
  Wanneer je actief met DI bezig bent, verlies dan niet de aandacht voor het hier en nu en zorg dat iedere actie opgevolgd wordt. Maak een jaarplanning met haalbare doelen per kwartaal en vergeet niet de (tussentijdse) opbrengsten en successen te delen. De tactiekposter is een hulpmiddel. Stel je planning bij wanneer de actualiteit daarom vraagt.
 6. Maak DI onderdeel van het DNA van jullie organisatie
  Zie DI niet als een eenmalig project, maar maak het een natuurlijk, vast onderdeel van het HR-beleid. Zoek verbinding met bestaande structuren, neem het bijvoorbeeld mee in de jaargesprekken, verzuimgesprekken of in de toolboxmeetings rond veilig en gezond werken. En blijf vooral de haakjes zoeken en zien. Er zijn vaak prachtige initiatieven of momenten in of rond de organisatie die bij kunnen dragen. Denk aan landelijke initiatieven als dry january of Stoptober. Maar ook dichtbij in je team wanneer het na de jaarwisseling over goede voornemens gaat of om collega’s die bijna met pensioen gaan.

Direct naar de informatie

Downloads

Links

Delen op socials