Home » Tools » Toolbox Begeleiden bij psychische kwetsbaarheid
Tool

Toolbox Begeleiden bij psychische kwetsbaarheid

Werknemers die te maken hebben met psychische klachten kunnen soms extra ondersteuning nodig hebben. De manier waarop je hen het beste kunt ondersteunen hangt af van de specifieke problemen waarmee ze te maken hebben. In deze toolbox vind je informatie, tools en trainingen die je helpen bij het begeleiden, observeren en herkennen van gedrag van deze werknemers.

Begeleidingskaarten

De begeleidingskaarten bieden praktische richtlijnen voor het omgaan met veelvoorkomend gedrag van werknemers die te maken hebben met psychische klachten. Deze kaarten zijn gebaseerd op tien gedragscategorieën die in de praktijk regelmatig voorkomen, zoals faalangst en wisselende stemmingen. Ze zijn ontworpen om je te helpen dit gedrag te herkennen en je te leren hoe je hiermee kunt omgaan.

Download de begeleidingskaarten op A4 formaat

Download de begeleidingskaarten op A5 formaat

Wil je een gedrukte versie van de begeleidingskaarten bestellen? Neem dan contact op via info.sbcm@caop.nl.

E-learning werken met begeleidingskaarten

Er is een e-learning ontwikkeld om effectief met de begeleidingskaarten te werken. Deze e-learning geeft instructies over hoe je de kaarten kunt gebruiken en hoe je ze kunt inzetten bij de dagelijkse begeleiding van werknemers.

Doe de e-learning werken met begeleidingskaarten

E-learning observeren kun je leren

Wil je een werknemer goed begeleiden, dan moet je weten wat er speelt en hoe je bepaald gedrag kan herkennen. De e-learning ‘observeren kun je leren’ helpt je hierbij. Leer aan de hand van voorbeelden objectief observeren, welke competenties je daarvoor nodig hebt en wat de valkuilen zijn.

Doe de e-learning observeren kun je leren

Training omgaan met psychische klachten

De training ‘Omgaan met psychische aandoeningen‘ is een workshop van één dag, waarin de meest voorkomende psychische klachten aan de orde komen. Ook hierin wordt gebruikgemaakt van de begeleidingskaarten. Na deze training ben je in staat om na observatie een passende vorm van begeleiding aan te bieden, die ook overdraagbaar is aan externe werkgevers. Dit maakt de training ook interessant voor professionals die zelf trainingen geven.

Ontdek de training omgaan met psychische klachten

Training omgaan met psychische kwetsbaarheden en leergang werkleider

Organisaties kunnen ook terecht bij diverse trainingsbureaus die de begeleidingskaarten ook gebruiken, zoals de training ‘omgaan met psychische kwetsbaarheden’ van Croan en de trainingen van Paul de Rooij (contactgegevens op te vragen via info.sbcm@caop.nl). Ook zijn er trainingen die specifiek gericht zijn op een bepaalde functie. Zo is er voor werkleiders bijvoorbeeld ‘De leergang werkleider’. Deze opleiding richt zich op de bredere rol van werkleiders, maar bevat ook een module over het herkennen van psychische klachten die afzonderlijk afgenomen kan worden.

Ontdek de training omgaan met psychische kwetsbaarheden

Ontdek de opleiding leergang werkleider

Mentorwijs

Veel organisaties bieden werkgevers die mensen uit de SW plaatsen een (gratis) training gericht op de dagelijkse begeleiding op de werkvloer. De training is veelal gebaseerd op Mentorwijs of op een eigen doorontwikkelde variant daarvan.

Ontdek Mentorwijs

Aan het werk met psychische kwetsbaarheid

Onderstaande video laat zien waarom goede begeleiding belangrijk is voor werknemers met een psychische kwetsbaarheid. Ontdek vanuit een werknemer en werkgever over hoe het is om met een psychische kwetsbaarheid aan het werk te zijn, waar de valkuilen liggen en hoe je deze door samenwerken kunt omzeilen.

Meer informatie?

Delen op socials