Gezond en veilig werken is een verantwoordelijkheid van iedereen

Gezond & veilig werken

Mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt hebben vaker een ongezonde leefstijl met bijbehorende gezondheidsrisico’s. Met een goed vitaliteits- en gezondheidsbeleid kun je hier als werkgever wat aan doen. Ook medewerkers die al gezond leven profiteren daarvan. Structurele aandacht voor gezondheid, gecombineerd met ontwikkelingskansen en werkplezier, zorgt ervoor dat medewerkers langer duurzaam inzetbaar blijven. Wil je zelf aan de slag om je gezondheid te verbeteren? Op deze pagina vind je tools die je daarbij kunnen helpen.

Veilig werken is een belangrijke voorwaarde voor de gezondheid van werknemers. Hoe zorg je hier als werkgever voor? Ook wanneer cliënten of medewerkers worden uitgeleend. En wat kun je als werknemer zelf doen om veilig te werken, bijvoorbeeld als een collega zich agressief gedraagt? Op deze pagina vind je hiervoor allerhande tools.
Kijk ook op de arbocatalogus die helpt bij het herkennen en aanpakken van arbeidsrisico’s in SW-organisaties.

Voor de werknemer

E-learning Steffie Gezond

Wil jij gezonder leven? Op de website kijkopgezond.nl legt Steffie uit waarom het belangrijk is om regelmatig te bewegen en voldoende groente en fruit te eten. Ook geeft ze tips om het anders te doen. De e-learning is mede ontwikkeld door SBCM.

Lees meer
BMI-meter

Met de Body Mass Index (BMI) meet je of je gewicht bij je lengte past, of dat je kampt met overgewicht. Overgewicht kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Op de website van het Voedingscentrum kun je jouw BMI eenvoudig uitrekenen.

Lees meer
Meer voor de werknemer

Voor de werkgever

Stappenplan aan de slag met BRAVO

Met de aanpak BRAVO (Bewegen, Roken, Alcohol & drugs, Voeding, Ontspanning) kun je als werkgever de leefstijl van medewerkers helpen verbeteren. Als medewerkers gezonder leven, voelen zij zich prettiger.

Hierdoor functioneren zij beter op de werkvloer en zijn ze langer inzetbaar. Het...

Lees meer
BRAVO-kompas

Het BRAVO-kompas helpt organisaties om een gezondheidsbeleid op maat te maken, met informatie, instrumenten en praktijkvoorbeelden. Het kompas is ontwikkeld door Kenniscentrum Sport en is opgebouwd als een stappenplan.

Lees meer
Handreiking Indicatoren gezondheidsbeleid

De handreiking Indicatoren gezondheidsbeleid is een hulpmiddel voor werkgevers om een duurzaam gezondheidsbeleid op te zetten of om bestaand beleid te verbeteren. De handreiking bevat zes stappen om het beleid strategisch te verankeren en het resultaat te meten.

Aan bod komen:

welke...

Lees meer
Communicatiemateriaal Gezond Werk

Het RIVM presenteert op de website loketgezondleven.nl een presentatie met cijfers, een factsheet en een video, waarmee je draagvlak kunt creëren voor gezondheidsbevordering binnen je organisatie.

Naar de pagina met communicatiemateriaal Gezond Werk

Lees meer
Bedrijfsgezondheidscheck

MKB Nederland heeft een gezondheidscheck ontwikkeld die werkgevers inzicht biedt in hun verzuimscores. Ook levert de scan verbeterpunten op waarmee je de gezondheid van medewerkers kan verbeteren.

Naar de Bedrijfsgezondheidscheck

Lees meer
Handreiking Biologische Agentia SW

Biologische agentia, zoals bacteriën, schimmels en virussen, komen overal voor. Soms kunnen ze serieuze gezondheidsproblemen veroorzaken; ook op het werk. Denk aan tekenbeten in het groen, Q-koorts op een kinderboerderij, of snijwonden in de catering.

De handreiking Biologische Agentia...

Lees meer
Omgaan met agressie

Hoe herken je agressief gedrag op de werkvloer? En hoe pak je dit gedrag aan? Gebruik onder andere de kernpuntenkaarten, agressieprotocollen en de publicatie ‘Dit pik ik niet’ om hier inzicht in te krijgen.

Kernpuntenkaarten over agressie De kernpuntenkaart omgaan met agressie geeft...

Lees meer
Onderzoek arbobeleid

Binnen SW-bedrijven is er genoeg draagvlak voor arbozaken en worden voldoende tijd en middelen vrijgemaakt om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Toch is er op bepaalde onderdelen wel verbetering nodig.

Dat blijkt uit een enquête van SBCM, in opdracht van het Technisch Overleg...

Lees meer
Leidraad Gezond en veilig aan de slag

Hoe zorg je ervoor dat medewerkers gezond en veilig werken bij externe plaatsingen? En wie heeft welke verantwoordelijkheid?

Om organisaties bij deze vragen te ondersteunen hebben SBCM en Cedris de leidraad ‘Gezond en veilig werken binnen bestaande en nieuwe verhoudingen’...

Lees meer
De rol van de OR bij gezond en veilig werken

Ondernemingsraden spelen binnen sociale werkbedrijven een belangrijke rol bij het stimuleren van gezond en veilig werken. In 2018 organiseerde SBCM de Award gezond en veilig werken, waarbij OR-initiatieven op dit gebied onder de aandacht werden gebracht.

Laat je inspireren door de vijf...

Lees meer
Model RI&E voor de SW

De Model RI&E voor de SW-branche kan gebruikt worden als basis voor een RI&E in een SW-organisatie. De Model RI&E is nadrukkelijk geen goedgekeurde branche RI&E en de inhoud is ook niet voorgelegd aan de Inspectie SZW. Dit houdt in dat na het uitvoeren van de RI&E en het...

Lees meer
Meer voor de werkgever