Home » Tools » Festival Sterk aan het Werk 2023
Tool

Festival Sterk aan het Werk 2023

In 2023 organiseerde SBCM voor de vijfde keer het Sterk aan het Werk festival. De hele maand november stond in het teken van leren en ontwikkelen. Met het aanbod van SBCM willen we bedrijven ondersteunen om dit op een leuke en laagdrempelige manier bij werknemers onder de aandacht te brengen. Op deze pagina lees je waarom dit zo belangrijk is, wat SBCM jou kan bieden, hoe je mee kunt doen en wat het Sterk aan het Werk festival in de voorgaande jaren heeft betekend voor organisaties.

Waarom meedoen?

Om gezond en gemotiveerd aan het werk te blijven, is het voor werknemers belangrijk dat zij zich ontwikkelen. Maar dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Soms hebben mensen negatieve associaties met leren. Zij hebben bijvoorbeeld vervelende schoolervaringen gehad of denken dat ze het toch niet kunnen. In deze gevallen is een zetje in de rug nodig om te laten zien dat leren ook leuk en waardevol kan zijn. Daarom organiseert SBCM het festival Sterk aan het Werk.

Met het festival laten we mensen ervaren dat leren ook leuk en waardevol kan zijn. We laten niet alleen zien wat het je kan opleveren, maar ook dat er veel verschillende manieren zijn waarop je kan leren, en dat het in kleine stapjes kan. En dat is weer belangrijk om met plezier aan het werk te blijven, goed inzetbaar te zijn en zelfs om je loopbaan een nieuwe wending te geven.

Meedoen kan op verschillende manieren

Als jouw organisatie het belangrijk vindt om werknemers (extra) te stimuleren om zich verder te ontwikkelen, doe dan in november mee aan het festival Sterk aan het Werk. Dit kan op verschillende manieren. Je bepaalt zelf als organisatie hoe je meedoet. SBCM biedt een divers aanbod dat je hierbij kunt inzetten:

Festivalkrant

In de (gratis) festivalkrant vind je korte oefeningen en tips binnen de vijf thema’s die centraal staan:

  • Taal & Cultuur
  • Digitale vaardigheden
  • Geld & Rekenen
  • Gezond & Veilig werken
  • prettig samenwerken

Organisaties kunnen voor hun werknemers een gratis festivalkrant bestellen. Deze staat vol met leuke opdrachten, puzzels en quizzen die eenvoudig gemaakt kunnen worden. De thema’s uit de festival-app staan centraal in deze krant. Een oplage van de krant is te bestellen zolang de voorraad strekt. Bestel de krant door te mailen naar info.sbcm@caop.nl.

Festival-app

Met de app Lerenwerktvooriedereen.nl kan iedereen via zijn of haar telefoon, tablet of computer meedoen aan laagdrempelige activiteiten rondom de vijf verschillende thema’s. Zo leren werknemers op een laagdrempelige manier hoe je nepberichten kunt herkennen op het internet, hoe je het beste om kunt gaan met verschillende collega’s, wat je kunt doen om fit te blijven, hoe je verstandig omgaat met geld en meer.

De app wordt jaarlijks verbeterd en uitgebreid met nieuwe uitdagingen. De app is het hele jaar door te gebruiken, maar in november maken werknemers die ‘muntjes’ verzamelen kans op een kleine prijs.

Live festival-dag

Net als vorig jaar organiseerde SBCM een live festival-dag. Deze vond plaats op 15 november 2023 in het Cultuur- en Congrescentrum Antropia te Driebergen. De live -festivaldag is bedoeld voor werknemers die vallen onder de CAO SW of de CAO Aan de slag. Zij kunnen op deze inspirerende dag deelnemen aan allerlei leuke, leerzame en laagdrempelige workshops.

Bekijk hieronder een terugblik op de live festival-dag van 2023:

Tijdens de live festival-dag zijn ook de winnaars van de Topperverkiezing bekendgemaakt. Toppers zijn werknemers die met doorzettingsvermogen nieuwe dingen hebben geleerd, ook al was dit soms een beetje spannend of kostte dit de nodige moeite. Wil je meer weten over deze verkiezing? Bekijk dan onze pagina over de Topperverkiezing.

Ideeënbox voor aanvullende activiteiten op locatie

SBCM biedt suggesties en tips voor het organiseren van laagdrempelige leeractiviteiten op locatie. Denk aan een format voor het organiseren van een workshop over een bepaald onderwerp en de materialen die je hierbij kunt gebruiken. Om het aanbod verder uit te breiden, nodigen we organisaties uit om hier aan bij te dragen. Heb je zelf mooi materiaal of een tip die wij na eventuele aanpassingen hierin mogen opnemen? Neem dan contact op met Paula Mensink via p.mensink@caop.nl.

Handreiking ´Iedereen leert anders´

Om nu en in de toekomst mee te kunnen doen op de arbeidsmarkt, is het belangrijk dat werknemers zich blijven ontwikkelen. De handreiking Iedereen leert anders ondersteunt trainers en begeleiders hierbij. In deze handreiking ontdek je hoe leren werkt en wat leren op de best passende manier en het meest ideale moment betekent. In de handreiking staan theoretische achtergronden en praktische tips om jouw leerbijeenkomsten nog leuker en effectiever te maken.

Download de handreiking

Toolbox leermiddelen

Welke laagdrempelige leeractiviteiten kun je inzetten om werknemers te laten zien dat leren ook leuk is? En om hun ontwikkeling en zelfvertrouwen te vergroten? De toolbox leermiddelen geeft je antwoord hierop. In de toolbox vind je per thema een verzameling van tools en tips voor laagdrempelige online en offline leeractiviteiten voor werknemers. Denk aan online programma´s en leersnacks op de werkportal of offline groepsactiviteiten. De leeractiviteiten zijn bedoeld voor volwassenen zonder startkwalificatie.

Bekijk de toolbox

Wat SW-bedrijven van het Sterk aan het Werk festival vinden

Met de voorgaande vier edities van het Sterk aan het Werk festival hebben we al veel kunnen betekenen voor SW-bedrijven en hun werknemers. Om je daar meer over te vertellen, laten we ze graag zelf aan het woord. Hieronder lees je de ervaringen van een aantal leerwerkbedrijven over de eerdere edities van het Sterk aan het Werk festival.

Ook spraken we in de interviewreeks ‘Directies aan het woord over Leven Lang Ontwikkelen’ met verschillende SW-bedrijven. Hierin vertellen zij wat ze als organisatie doen om werknemers te stimuleren om zich te blijven ontwikkelen, maar ook hoe zij de Topperverkiezing en het Sterk aan het Werk festival ervaarden. Je vindt al deze interviews op de overzichtspagina.

Meer informatie, bestellen een aanmelden

Wil je de festivalkrant bestellen of op de hoogte gehouden worden van het Sterk aan het Werk festival? Meld je dan aan als contactpersoon via dit formulier. Voor vragen kan je per mail (info.sbcm@caop.nl) of telefoon (070 -376 58 47) contact met ons opnemen en vragen naar Paula Mensink of Noraima Kirindongo.