Home » Tools » Hoe tevreden zijn jouw werknemers? Doe een MTO
Tool

Hoe tevreden zijn jouw werknemers? Doe een MTO

Hoe tevreden zijn jouw werknemers? Je komt erachter met een medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO). Met een MTO meet je wat werknemers vinden van hun werk, hun werkomgeving, de werkprocessen, de manier waarop ze worden aangestuurd en de samenwerking met collega’s. SBCM en Cedris hebben een basisvragenlijst ontwikkeld voor sociale ontwikkelbedrijven die een MTO willen houden. Sinds 2008 hebben 40 bedrijven dit MTO-SW met succes uitgevoerd.

Inzicht in tevredenheid

Met het MTO-SW krijg je inzicht in de tevredenheid en de betrokkenheid van werknemers en in de manieren om deze tevredenheid te vergroten. Met de resultaten kun je in gesprek gaan over werk, persoonlijke ontwikkeling en doorstroom binnen en buiten het bedrijf. De basisvragenlijst houdt rekening met de diversiteit aan doelgroepen bij sociale ontwikkelbedrijven en is door vier bedrijven getest.

Wat vind je allemaal in het onderzoeksrapport?

Het MTO-SW bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Een  handreiking met een checklist en achtergrondinformatie met uitleg, tips en ideeën over hoe je een MTO goed kan toepassen
  • Een  overzicht van de basisvragen
  • Een benchmarkrapportage met daarin de gemiddelde scores van alle deelnemende sociale ontwikkelbedrijven

SBCM en Cedris hebben het MTO-SW samen ontwikkeld met de onderzoeksbureaus Effectory en MarketResponse (voorheen SAMR en Service Check). Beide bureaus kunnen helpen met de uitvoering van het MTO-SW. De kosten zijn afhankelijk van de wensen en de ondersteuningsbehoefte van de organisatie. Je maakt hierover zelf afspraken met het onderzoeksbureau. Wij raden aan om een gesprek aan te vragen met beide bureaus, om een goede afweging te kunnen maken.

Natuurlijk kan je het onderzoek ook (gedeeltelijk) zelf uitvoeren of een ander bureau inhuren. De vragenlijst is openbaar. Vergelijken met andere bedrijven kan via de jaarlijks uitgebrachte benchmark.

Ervaringen met het MTO

Benieuwd naar de ervaringen van sociale ontwikkelbedrijven? Lees dan de praktijkvoorbeelden van:

Meer weten over een MTO-SW? Neem contact op met:

MarketResponse
Nikki van Nijhuis
Research Consultant
T: 033 330 31 27
E: nikki.vannijhuis@marketresponse.nl
W: www.marketresponse.nl

Effectory
Leander Bos
Adviseur medewerkersonderzoeken
T: 020 3050102 | 06 1588 7811
W: www.effectory.nl