Duurzame inzetbaarheid

Pak de bal op en blijf vitaal

Duurzame inzetbaarheid

Hoe zorg je ervoor dat je tot aan het pensioen goed, gezond en met plezier kan blijven werken? Dat is de kern van duurzame inzetbaarheid ( DI). Duurzame inzetbaarheid vraagt iets van de werkgever én werknemer. Zeker in de sociale werkgelegenheid (SW).

Het werk is vaak fysiek. Veel werknemers kampen met laaggeletterdheid, psychosociale problematiek en leefstijlissues. Door de vergrijzing en verhoging van de AOW-leeftijd worden de uitdagingen groter. Daarom is het belangrijk dat organisaties hun medewerkers proactief ondersteunen op de drie pijlers van duurzame inzetbaarheid: gezondheid, groei en werkplezier. Maar als medewerker ben je ook zelf aan de bal. Door je verantwoordelijkheid te pakken en te werken aan je groei, gezondheid en plezier, wordt de kans groter dat je tot aan je pensioen (en ook daarna) vitaal blijft.

Samen aan de bal

Er zijn verschillende routes naar duurzame inzetbaarheid. Iedere medewerker en organisatie is anders. Dat vraagt om maatwerk. Een succesvolle aanpak besteed aandacht aan alle drie de pijlers. Als organisatie kun je je medewerkers ondersteunen door voldoende aandacht te besteden aan deze pijlers. Bekijk de projecten uit het ESF programma Samen aan de bal.

Gezond

Gezond leven is belangrijk. Als sociaal werkbedrijf kun je medewerkers stimuleren om gezond te gaan of blijven leven. Hier vind je informatie over gezond en veilig werken, verzuim, bewegen, alcohol, roken en ontspanning.

Groei

Door vaardigheden en talenten te blijven ontwikkelen houden medewerkers plezier in het werk, blijven ze goed inzetbaar of geven ze hun loopbaan een nieuwe wending. Bekijk alle tools die SBCM biedt die ontwikkeling stimuleren.

Plezier

Medewerkers die met plezier werken, houden hun werk langer vol. Als werkgever kun je medewerkers ondersteunen door het bieden van een plezierig en veilig werkklimaat. Bekijk hier de tools zoals een medewerkertevredenheidonderzoek.